Ένα γλυκό έθιμο της Περαχώρας

Ο τρύγος τελείωσε και ο μούστος πήγε στη “μάνα” του να ζεσταθεί, όπως έλεγαν οι παλιοί και φυσικά εννοούσαν τα βαρέλια.
Ενώ οι άντρες ασχολούνται με την διαδικασία της ζύμωσης του μούστου ώστε να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, οι γυναίκες έφτιαχναν το παραδοσιακό γλυκό μουσταλευριά ή κιού στην αρβανίτικη διάλεκτο.
Άναβαν τα καζάνια και έφτιαχναν το “γιατρικό” του επερχόμενου χειμώνα, το πετιμέζι, που είτε το έπιναν σκέτο για τον πονόλαιμο, είτε το χρησιμοποιούσαν για κουλούρια και τηγανίτες!
Όσο για το κρασί, κόκκινο ή λευκό δεν έχει σημασία! Καλόπιοτο να ‘ναι με χαρές και του χρόνου με υγεία!

Πηγή: Laografiko Perachoras

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.