25/04/2024

Ωχ Παναγία μου! Ειδικός φόρος στον καφέ και στα καύσιμα και στο internet

0

Σε γρίφο παραπέμπει έως αυτή την ώρα το νομοσχέδιο – σκούπα που καλείται να καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση, ώστε να περάσουν τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup.

Το μεγάλο βάρος πέφτει στους έμμεσους φόρους, ωστόσο η εικόνα είναι συγκεχυμένη, αφού οι πληροφορίες και τα σενάρια που δημοσιεύονται δεν επιβεβαιώνονται επισήμως – ούτε και διαψεύδονται.

Όπως μετέδωσε ο Γιώργος Παππούς σίγουρα είναι δύο δεδομένα, ότι το νομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 25 Μαΐου, όπου είναι η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup και πως σε αυτό το νομοσχέδιο θα πρέπει να υπάρχει ο κόφτης, ο οποίος αποτελεί ακόμα αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Επίσης γνωστό είναι ότι τα μέτρα θα είναι ύψους 1,8 δισ ευρώ, κυρίως από αυξήσεις έμμεσων φόρων.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, αναμένεται αύξηση του ΦΠΑ στο 24% , αυξήσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά και μπύρα. Ο κ. Σταθάκης μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στη δημόσια τηλεόραση ανέφερε ότι δεν θα αυξηθεί ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο κίνησης, όπως αναφέρεται στο τελευταίο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου αλλά και με βάση πληροφορίες από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης θα πρέπει να αντικατασταθεί από κάτι άλλο.

Επίσης τα σενάρια μιλούν για επιβολή, για πρώτη φορά, ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ. Τα σενάρια μιλούν για την εισαγωγή του καφέ, ωστόσο συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το αν θα αφορά σε χύμα ή συσκευασμένο καφέ, αν θα αφορά στον καρπό ή στον καβουρντισμένο καφέ. Ειδικός φόρος κατανάλωσης θα υπάρχει και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ειδικά τέλη θα υπάρχουν στη συνδρομητική τηλεόραση και internet, με τον κ. Σταθάκη, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, να αναφέρει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια επιβάρυνση. Ειδικό τέλος διανυκτέρευσης αναμένεται να επιβληθεί σε ξενοδοχεία και δωμάτια, καθώς και αυξήσεις στα Τέλη Ταξινόμησης.

Εκτός από τις αυξήσεις φόρων, όπως μετέδωσε ο Γιώργος Παππούς επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που είχε μεταδώσει παλιότερα το MEGA ότι πέρα από το “πάγωμα” των προσλήψεων θα υπάρξει και “πάγωμα” των μισθολογικών προαγωγών σε ένστολους και δικαστικούς, πανεπιστημιακούς γιατρούς του ΕΣΥ.

Εκτός από το πακέτο φορολογικών μέτρων και περικοπών στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν διατάξεις για την ομπρέλα προστασίας σε όλα τα δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία, για 18 μήνες αξίας 14.000 ευρώ.

Θα υπάρχουν επίσης όλες οι λεπτομέρειες για το πως θα λειτουργεί το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ποιός θα το εποπτεύει και με ποια κριτήρια θα προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς και όλα τα περιουσιακά στοιχεία.

Πηγή: megatv.com

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *