23/04/2024

Τέλος εποχής για τη Ζιμπάμπουε: Συμφώνησε να παραιτηθεί ο Μουγκάμπε

0

Ο έκπτωτος πρόεδρος υποχώρησε στο τελεσίγραφο του κυβερνώντος κόμματος, απ’ το οποίο καρατομήθηκε

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε συμφώνησε να παραιτηθεί, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters μια πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του γηραιού ηγέτη και του στρατού.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι ο Μουγκάμπε και οι στρατηγοί εργάζονται για τη σύνταξη της ανακοίνωσης της παραίτησης, αλλά ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο μεταξύ, η κρατική τηλεόραση ZBC επιβεβαίωσε μια φήμη που κυκλοφορούσε νωρίτερα, ότι ο Μουγκάμπε πρόκειται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα εντός των προσεχών ωρών.

Προηγήθηκε το τελεσίγραφο του κυβερνώντος κόμματος της χώρας, ZANU-PF, να παραιτηθεί απ’ τον προεδρικό θώκο μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ ήδη τον καθαίρεσε απ’ την προεδρία του κόμματος.

«Ο σύντροφος Ρόμπερτ Μουγκάμπε πρέπει να παραιτηθεί από την προεδρία της Ζιμάμπουε και αν δεν το κάνει μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι (…) ο πρόεδρος του κοινοβουλίου «θα ξεκινήσει τη διαδικασία καθαίρεσής του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ZANU-PF, έπειτα από μια έκτακτη σύνοδο του κόμματος.

Η ανακοίνωση της αποπομπής του Μουγκάμπε από την ηγεσία του κόμματος έγινε δεκτή με ζητοκραυγές από τους περίπου 200 αντιπροσώπους του ZANU-PF οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Χαράρε για να σφραγίσουν τη τύχη του Μουγκάμπε, η υποστήριξη προς τον οποίο φυλλορρόησε στη διάρκεια των τεσσάρων ημερών που ακολούθησαν την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό.

Τη θέση του στο κόμμα ανέλαβε ο Έμερσον Μνανγκάγκουα, πρώην επικεφαλής κρατικής ασφάλειας, γνωστός ως «Ο Κροκόδειλος».

Η 52χρονη σύζυγος του Μουγκάμπε, Γκρέις, η οποία έτρεφε φιλοδοξίες να τον διαδεχθεί, αποβλήθηκε επίσης από το κόμμα όπως και τουλάχιστον τρία μέλη του υπουργικού συμβουλίου που είχαν αποτελέσει τον κορμό της πολιτικής παράταξής της, “G40”.

Χθες, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Χαράρε τραγουδώντας, χορεύοντας και αγκαλιάζοντας τους στρατιώτες σε ένα ξέσπασμα χαράς για την επικείμενη ανατροπή του Μουγκάμπε.

Η θεαματική πτώση του μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες αναμένεται να στείλει κύματα σοκ σε όλη την Αφρική, όπου ένας αριθμός ισχυρών ανδρών, από τον Γιοουέρι Μουσεβένι έως τον Ζοζέφ Καμπιλά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κοννγκό, αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση προκειμένου να παραιτηθούν.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *