Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα στις 2 μ.μ. – Ποιοί δρόμοι θα κλείσουν

0

Στον ρυθμό του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία κινείται η Αθήνα σήμερα, καθώς το κέντρο θα είναι απροσπέλαστο, ενώ έχουν επιβληθεί έκτακτα μέτρα για τη διεξαγωγή του.

Επειτα από τη μαζική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, πριν από δύο εβδομάδες, το ραντεβού έχει δοθεί σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι, για το συλλαλητήριο κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής, πούλμαν ξεκίνησαν από πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα, με προορισμό την Αθήνα, ενώ νωρίς το πρωί έφτασαν στον Πειραιά εκατοντάδες Κρητικοί. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι περισσότερα από 1.500 πούλμαν θα μεταφέρουν στην πρωτεύουσα πολίτες που θέλουν να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο.

Τα μέτρα της αστυνομίας

Επί ποδός θα είναι περίπου 19.000 αστυνομικοί, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια, καθώς αντιεξουσιαστές έχουν προγραμματίσει αντισυγκέντρωση, στις 12:00 στα Προπύλαια. Οι δρόμοι στο κέντρο θα κλείσουν από νωρίς το πρωί, ενώ από τις 10 π.μ. θα είναι κλειστοί και σταθμοί του μετρό.

Η αστυνομία θα δημιουργήσει ειδικές ζώνες και φραγμούς με λεωφορεία των ΜΑΤ σε Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας στο ύψος της οδού Αμερικής και στο ύψος της οδού Ομήρου, έτσι ώστε να μην συναντηθούν αντιεξουσιαστές και μετέχοντες στο συλλαλητήριο.

Οι ομιλητές

Στους κεντρικούς ομιλητές στο συλλαλητήριο θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιώργος Κασιμάτης, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της Εκκλησίας θα απευθύνουν οι Μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Το Σάββατο, η επίθεση στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη- με μπογιές και συνθήματα στους τοίχους- προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πολιτικού κόσμου. «Η ιστορία σου ξεκινάει από το βουνό και καταλήγει στον εθνικό βούρκο της Πλατείας Συντάγματος», έγραψαν οι δράστες στον τοίχο του σπιτιού του.  «Είμαι ήρεμος και έτοιμος», ήταν η απάντηση του κ. Θεοδωράκη και όταν ρωτήθηκε ποιο μήνυμα θέλει να στείλει στον για το συλλαλητήριο απάντησε: «Να μην πτοηθούν. Να αυξήσουν την θέληση, τον θυμό, την αποφασιστικότητα και την ορμητικότητά τους».

Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Για τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου, η ΕΛ.ΑΣ. θα θέσει σταδιακά σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους εξής δρόμους:

28ης Οκτωβρίου – Πατησίων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Χαλκοκονδύλη , στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου και της Πλ. Κάνιγγος.
Σόλωνος, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Πλατεία Συντάγματος.
Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Σταδίου.
Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς) , στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Πλ. Ομονοίας.
Αθηνάς, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς).
Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Β. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.
Λ. Βασ. Αμαλίας , σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αμ. Φραντζή και Αθ. Διάκου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Γέλωνος , στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη.
Π. Κόκκαλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Βασ. Σοφίας.
Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας.
Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Ιπποκράτους, σε όλο το μήκος της.
Ζαχάρωφ, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Αλεξάνδρας και Βασ. Σοφίας.
Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Κατεχάκη και Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
Λ. Κατεχάκη , στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Μεσογείων και της οδού Πίνδου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας.
Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Κλειστοί σταθμοί του μετρό

Παράλληλα, από τις 10 το πρωί της Κυριακής θα κλείσουν οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Ομόνοια και Πανεπιστήμιο.

Πώς θα φτάσουν οι πολίτες στο συλλαλητήριο

Η Συντονιστική Επιτροπή του Συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο που θα κινηθούν την Κυριακή οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση αλλά και μέτρα ασφαλείας που θα ισχύουν από την ΕΛ.ΑΣ..

Η Συντονιστική Επιτροπή μεταξύ άλλων τονίζει στην ανακοίνωσή της πως δεν ανησυχεί για τις αντισυγκεντρώσεις καθώς έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής:

«Το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου 2018 εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες που πιστεύουν πως ο όρος “Μακεδονία” δεν θα πρέπει να υφίσταται ως προσδιορισμός του κράτους των Σκοπίων και ο στόχος είναι να εκφραστεί ξεκάθαρα η βούληση του Ελληνικού λαού. Όσον αφορά στις προθέσεις μεμονωμένων και ολιγάριθμων ομάδων, που φέρεται να στοχεύουν στη διοργάνωση αντι-συγκεντρώσεων, η συντονιστική επιτροπή δεν έχει καμία απολύτως ανησυχία, καθώς είναι δεδομένη η εμπιστοσύνη της στην Ελληνική Αστυνομία με την οποία και έχει άριστη συνεργασία. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε όλους τους Έλληνες που θα προσέρθουν στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου, είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αστυνομικών και των ανθρώπων του συντονιστικού. Θεωρούμε πάνω από δεδομένη την ομαλή διεξαγωγή του συλλαλητηρίου, όπως και ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα σχετικά με την ασφάλεια των συγκεντρωμένων.

Πρόσβαση στο χώρο συγκέντρωσης

Κατόπιν συνεννόησης με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, η πρόσβαση στην Πλατεία Συντάγματος και στον περιβάλλοντα αυτής χώρο για τους προσερχόμενους με μισθωμένα λεωφορεία από την Επαρχία θα γίνεται ως εξής:

Για τα λεωφορεία που θα κατευθύνονται στην Αθήνα από την Νότιο Ελλάδα, μετά από τα Διόδια Μάνδρας, αυτά θα συνοδεύονται (κατά ομάδες των 10 ή 15 λεωφορείων) από περιπολικά της Τροχαίας και της Αμέσου Δράσεως και θα οδηγούνται μέσω των λεωφόρων Κηφισού και Ποσειδώνος στη λεωφόρο Συγγρού. Εκεί με τη βοήθεια και την καθοδήγηση της Τροχαίας, οι επιβαίνοντες σε αυτά θα αποβιβάζονται στο τμήμα της Λεωφόρου Συγγρού από τον σταθμό του Μετρό “Φιξ” έως τη συμβολή αυτής με τη Λεωφόρο Αμαλίας. Από εκεί, οι διαδηλωτές πεζή θα κατευθύνονται προς το χώρο συγκέντρωσης, ενώ τα λεωφορεία με τους οδηγούς τους μόνο θα κατευθύνονται με σκοπό την ασφαλή – φυλασσόμενη στάθμευσή τους στο χώρο του “Tae-kwon-do”. Στο σημείο εκείνο, μπορούν να σταθμεύσουν περί τα 80 λεωφορεία, ενώ τα υπόλοιπα θα σταθμεύουν στο δεξιό ανερχόμενο και κατερχόμενο ρεύμα κυκλοφορίας της λεωφόρου Συγγρού από το ύψος του Μετρό “Φιξ” έως τη συμβολή αυτής με τη Λεωφόρο Αμαλίας.

Για τα λεωφορεία που θα κατευθύνονται στην Αθήνα από την Βόρειο Ελλάδα, μετά από τα Διόδια Αφιδνών, αυτά θα συνοδεύονται (κατά ομάδες) από περιπολικά της Τροχαίας και της Αμέσου Δράσεως και θα οδηγούνται μέσω της λεωφόρου Κηφισίας πλησίον του ξενοδοχείου Χίλτον, για αποβίβαση των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο. Στο “Μπάντμιντον” (στη λεωφόρο Κατεχάκη – Κοκκινοπούλου), θα οδηγούνται τα λεωφορεία για στάθμευση. Στο σημείο αυτό μπορούν να σταθμεύσουν περί τα 300 λεωφορεία. Τα υπόλοιπα θα σταθμεύσουν φυλασσόμενα στο ανερχόμενο της Κοκκινοπούλου, μετά το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και κατόπιν οδηγιών της Τροχαίας, καθώς και στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ».

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *