18/04/2024

Σκύλος “μόνος στο σπίτι” 

0

Με μεγάλη ευκολία αγοράζουμε ή υιοθετούμε ένα κατοικίδιο χωρίς κάποιες φορές να υπολογίζουμε τους ρυθμούς της ζωής μας που είναι απαιτητικοί. Έτσι μετά από κάποιο διάστημα αναγκαζόμαστε να αφήσουμε τον τετράποδο φίλο μας μόνο στο σπίτι και νιώθουμε τύψεις κάθε φορά που το κάνουμε αυτό.

Πρώτα απ’ όλα για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως, πριν αποκτήσετε ένα κατοκίδιο θα πρέπει να σκεφτείτε τι ράτσα είναι ο υποψήφιος σκύλος σας. Για παράδειγμα ένα «αθλητικό» σκυλί όπως το border collie έχει μεγάλες ανάγκες για σωματική άσκηση. Αντίθετα, ένα «αργό» σκυλί, όπως το bulldog και το Yorkshire terrier πιθανόν να μην καταλάβει καν ότι λείπετε ακόμη κι αν περάσουν αρκετές ώρες από τη στιγμή που φύγατε από το σπίτι.

Αν όμως ήδη έχετε αποκτήσει έναν σκύλο τι κάνετε; Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο δείχνουν αρκεί να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκές συνθήκες τόσο για τον σκύλο μας όσο και για το διαμέρισμά μας ώστε να μην μετατραπεί το διαμέρισμα σε πεδίο μάχης.

– Ξεκινάμε από το ζωτικής σημασίας: Αφήνουμε διαθέσημα τροφή και νερό και φροντίζουμε να έχει αντικείμενα για να εκτονοθεί όπως: κοκκαλάκια για να δαγκώνει, μπαλάκια να παίζει και διάφορα παιχνίδια κατάλληλα για κατοικίδια.

– Φροντίστε για τις «φυσικές» ανάγκες του κατοικιδίου σας. Προγραμματίστε μία βόλτα στο πάρκο προτού λείψετε για ώρες, μην ξεχνάτε ότι ο σκύλος χρειάζεται εξωτερικό χώρο για την «ανάγκη» του.

– Αν έχετε σχεδιάσει κάποιο ταξίδι το οποίο θα σας απομακρύνει από το κατοικίδιο σας για αρκετές μέρες θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένα άτομα ώστε να φροντίσουν σε κατάλληλες συνθήκες την φιλοξενία του ζώου μας για να αποφύγουμε πιθανά προβλήματα όπως μελαγχολία, ανορεξία και πολλά άλλα. Το Animal House μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό αφού διαθέτει πανσιόν όπου φιλοξενεί τα ζώα σας στις κατάλληλες συνθήκες για όσον καιρό θα λείπετε. Πάντα φροντίζουμε να αφήνουμε δικά του αντικείμενα για να νοιώθει πιο οικεία.

Κάθε φορά που φεύγετε από το σπίτι καθιερώστε συγκεκριμένες κινήσεις και φράσεις. Για παράδειγμα, πείτε στον σκύλο σας «Να προσέχεις το σπίτι όσο θα λείπω» και συνοδέψτε την φράση με ένα χάδι. Κρύψτε τη στεναχώρια σας που τον αφήνετε και προσπαθήστε να δείξετε ότι το να μένει μόνος είναι κάτι φυσιολογικό. Δώστε του snack επιβράβευσης συνοδεύοντάς το πάντοτε με ένα τρυφερό χάδι.

– Επιστρέφοντας ολοκληρώστε την συνήθεια του χαιρετισμού, ρωτήστε τον «Πρόσεχες το σπίτι;». Έτσι ο σκύλος σας θα μάθει σταδιακά ότι η απουσία σας δεν είναι κάτι τραγικό, και θα θυμάται ότι όταν φεύγετε πάντα επιστρέφετε .

– Για να κατευνάσετε το άγχος του αποχωρισμού δώστε του ένα παιχνίδι «μασήματος».  Δερμάτινα κόκκαλα ή μπάλες καουτσούκ και άλλα ειδικά παιχνίδια που θα τον κάνουν να ηρεμήσει και θα προστατεύσει το υπόλοιπο σπίτι σας από πιθανές καταστροφές.

 

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *