ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα κινέζικα ρούχα έχουν επικίνδυνες καρκινογόνες και νευροτοξικές ουσίες!

0

Ρεπορτάζ της καθημερινής εφημερίδας Le Monde προειδοποιεί ότι τα ευρωπαϊκά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών φυσικά, έχουν μετατραπεί αθόρυβα σε περιοχές υψηλότατου τοξικού κινδύνου.

Το δημοσίευμα εξηγεί ότι το 15% με 20% από τα εκατομμύρια κοντέινερς που καταφτάνουν κάθε μέρα στις αποβάθρες των λιμανιών της Ευρώπης περιέχουν χημικές ουσίες και τοξικές αναθυμιάσεις που είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, καθότι καρκινογόνες και νευροτοξικές, απειλώντας άμεσα την υγεία τόσο των εργατών όσο και τους ίδιους τους καταναλωτές. Η παρουσία αναθυμιάσεων οφείλεται αφενός στη χρήση χημικών εντός των κοντέινερς προκειμένου να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα της μούχλας και των τρωκτικών, αφετέρου στη χημική σύσταση των ίδιων των προϊόντων, τα οποία απελευθερώνουν τοξικά αέρια και άλλες επιβλαβείς ουσίες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα είδη ρουχισμού που εισάγονται από την Ασία και ιδίως από την Κίνα, τα οποία περιέχουν βενζένιο και τολουένη, δηλαδή υψηλά καρκινογόνες ουσίες. Μάλιστα, η κατάσταση έχει κριθεί τόσο σοβαρή ώστε ήδη οι αρμόδιες αρχές σε Γαλλία, Ολλανδία και Βέλγιο έχουν αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Μπορεί οι τιμές τους να είναι ελκυστικές για τον καταναλωτή που αναζητεί φθηνά καθημερινά ρούχα, ωστόσο το τίμημα ίσως να είναι πολύ ακριβό, αφού ρισκάρει την υγεία του, όπως και την υγεία των παιδιών του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ρούχα-δηλητήριο περιέχουν στα σχέδιά τους δύο κατηγορίες τοξικών ουσιών: τις φθαλάτες και τις χρωστικές ουσίες. Οι φθαλάτες είναι μια χημική ουσία ιδιαίτερα βλαβερή για την υγεία των παιδιών, όπως είπε ο κ. Κατσαρός. «Πρόκειται για χημικές ουσίες που σύμφωνα με έρευνες, όταν έρχονται σε επαφή με το ιδρωμένο δέρμα, κυρίως των παιδιών, μακροπρόθεσμα προκαλούν πολλά προβλήματα υγείας, έως και καρκινογένεση».

Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου Κρήτης (ΕΝΚΗ) μετά από καταγγελίες μελών της και σχετικό έλεγχο προειδοποιεί τους καταναλωτές ότι πολλά κινέζικα προϊόντα χρησιμοποιούν παραπλανητικά ευρωπαϊκά σήματα ποιότητας σε μια ακόμη προσπάθεια των ανεκδιήγητων κινέζων κατασκευαστών να παραπλανήσουν απροκάλυπτα τους καταναλωτές. Έτσι πολλά κινέζικα, ανασφαλή και χαμηλής ποιότητας προϊόντα όπως, ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές, εργαλεία, παιδικά παιχνίδια και άλλα, κυκλοφορούν με ψεύτικο ελαφρά παραλλαγμένο το Ευρωπαϊκό σήμα ασφαλείας CE που πιστοποιεί ότι το συγκεκριμένο προϊόν κατασκευάστηκε με βάση τις αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας της Ευρώπης (δείτε την εικόνα). Η ομοιότητα των 2 σημάτων είναι τόσο μεγάλη ώστε ακόμη και προσεκτικοί καταναλωτές έχουν πέσει στην παγίδα και έχουν αγοράσει τα υποβαθμισμένα κινέζικα προϊόντα πιστεύοντας ότι είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών.  Σχετική βιβλιογραφία και τεκμηρίωση υπάρχει στην ιστοσελίδα του διεθνούς κέντρου πιστοποίησης για όποιον ενδιαφέρεται (http://ift.tt/ZF2Xdx).

cemark Το πραγματικό Ευρωπαϊκό σήμα ασφάλειας το οποίο πιστοποιεί τα ασφαλή προϊόντα (Compliance with EU standards).
 chinaexport Το παραπλανητικό σχεδόν πανομοιότυπο σήμα των κινέζικων προϊόντων από τα αρχικά του China Export.

Η ΕΝΚΗ Κρήτης συμβουλεύει του καταναλωτές όπως παρατηρήσουν προσεκτικά τις εικόνες που παραθέτουμε και να εξοικειωθούν με τις διαφορές τους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν όσοι αγοράσουν παιδικά παιχνίδια τώρα τις γιορτές ώστε να αποφύγουν να αγοράσουν ευτελή και ανασφαλή κινέζικα προϊόντα με την εντύπωση ότι αυτά είναι πιστοποιημένα με ευρωπαϊκά πρότυπα. Εκφράζουμε την αγανάκτηση μας για την εμπορική και καταναλωτική αναξιοπιστία μιας χώρας, της Κίνας, που αδίστακτα ως κοινός απατεώνας αποδεικνύει για μια ακόμη φορά, ότι δεν δίνει καμιά σημασία στον άνθρωπο αλλά ενδιαφέρεται πρωτίστως για το κέρδος. Η ΕΝΚΗ θα καταφύγει σε όλους τους αρμόδιους εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς για να προωθήσει το ανακύψαν θέμα.

Πηγή:  eglimatikotita.gr, enkh.gr

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *