Πανελλαδικές Εξετάσεις: πως να αυξήσετε τις αντοχές των μαθητών

0
Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες ετοιμάζονται να ριχτούν στη «μάχη» των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σύμφωνα με την τελική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα διεκδικήσουν 70.726 θέσεις, 43.758 στα πανεπιστήμια και 26.968 στα ΤΕΙ.

Αυτήν την κρίσιμη μάχη δίνουν, όμως, εκτός από τους μαθητές και οι γονείς τους οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους αλλά και την υγεία τους, αφού, όπως έχει αποδειχθεί, το άγχος των Πανελλαδικών Εξετάσεων καταβάλλει συχνά τα παιδιά, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δοκιμάζονται ψυχικά και σωματικά.

Τι μπορεί να κάνει, λοιπόν, ένας γονιός προκειμένου να βοηθήσει το παιδί του να διατηρήσει την ψυχραιμία του και παράλληλα να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για εκείνο; Οι ειδικοί και η Φύση, δίνουν για άλλη μια φορά τη λύση.

Βοήθεια στη διαχείριση τους άγχος

Το πρώτο και κύριο μέλημα των γονιών και των καθηγητών πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός ήρεμου, αισιόδοξου και μη στρεσογόνου περιβάλλοντος για τους μαθητές. Η δύσκολη εποχή στην οποία ζούμε και το έντονο αίσθημα αβεβαιότητας που επικρατεί, επιδεινώνουν την ψυχολογία των παιδιών και τους προκαλούν ακόμη περισσότερο άγχος, όσον αφορά στην επιλογή που θα κάνουν. Οι γονείς δεν πρέπει να είναι πιεστικοί και οφείλουν να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν ότι η επιλογή μιας σχολής δεν θα κρίνει αυτόματα το μέλλον τους και να τους δείξουν ότι θα έχουν τη στήριξη που χρειάζονται, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Το έντονο άγχος μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της απόδοσης των μαθητών, ενώ πολύ συχνά σχετίζεται με την εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων. Πονοκέφαλοι, κοιλιακά άλγη, δερματικές παθήσεις, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν.

 

Ενίσχυση μνήμης με φυσικό τρόπο

Η μεγάλη σημασία της διατροφής στη βελτίωση της απόδοσης και της τόνωσης της μνήμης είναι γνωστή. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά ακόμη φυσικά συστατικά που δεν είναι ευρέως γνωστά και τα οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβάλλουν στην πνευματική τόνωση και τη συγκέντρωση: Κακάο, Ελευθερόκοκκος, Πράσινο Τσάι Και Ιπποφαές.

Τα συστατικά αυτά αξίζει να μπουν στο καθημερινή διατροφή ενός μαθητή .

Κακάο

Δεν είναι τυχαίο ότι η επιστημονική ονομασία του κακαόδεντρου είναι «Theobroma cacao» και προέρχεται από τις λέξεις Θεός και βρώση, δηλαδή το «φαγητό των θεών».

Το κακάο αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στον πλανήτη και η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη που περιέχονται σε αυτό διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και ευρέως θεωρούνται σημαντικές για τη γρήγορη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Συμβάλλει στην υγιή νοητική λειτουργία και την ενίσχυση της μνήμης. Πιστεύεται, επίσης, ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ενός βασικού νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την καλή διάθεση και διαθέτει ηρεμιστική και χαλαρωτική δράση.

Ελευθερόκοκκος

Το φυτό Eleutherococcus senticosus είναι ένας ακανθώδης θάμνος που προέρχεται από τη Βορειοανατολική Ασία και την Ιαπωνία.

Ο Ελευθερόκοκκος έχει αποδειχθεί ότι έχει προσαρμογόνο δράση, αυξάνει την αντοχή και συμβάλλει στην υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Το συγκεκριμένο φυτό χρησιμοποιείται όταν η ικανότητα για εργασία και συγκέντρωση είναι μειωμένη και όταν απαιτείται πνευματική διαύγεια.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά και καφεΐνη που πολλές κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τις νοητικές λειτουργίες. Μάλιστα, παλαιότερη μελέτη είχε δείξει πως όσοι πίνουν πολύ πράσινο τσάι καθημερινά, είναι προστατευμένοι από τη νοητική εκφύλιση που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ιπποφαές

Αν και στη σύγχρονη Ελλάδα το Ιπποφαές χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια, στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη. Το εκχύλισμα Ιπποφαούς είναι πηγή πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στην καταπολέμηση οξειδωτικού στρες που δημιουργείται σε περιόδους αυξημένων πνευματικών απαιτήσεων.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *