19/04/2024

Πέθανε ο Stanislav Petrov “o άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο” [Video]

0

Έφυγε από τη ζωή, στα 77 του χρόνια, ο αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία της πρώην Σοβιετικής πολεμικής αεροπορία, Stanislav Petrov.

Ο πρώην αξιωματικός του Σοβιετικού Στρατού ήταν υπεύθυνος για το ρωσικό πυραυλικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου.

Η είδηση του θανάτου του Petrov έγινε γνωστή στις 7 Σεπτεμβρίου όταν ο Γερμανός ακτιβιστής Karl Schumacher τηλεφώνησε για να του ευχηθεί χρόνια πολλά για τα γενέθλιά του. Στο τηλέφωνο ήταν ο γιος του Dmitry, ο οποίος είπε στον Γερμανό ότι ο πατέρας του πέθανε στις 19 Μαΐου στο σπίτι του σε μια μικρή πόλη κοντά στη Μόσχα.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1983, ο Petrov ήταν ο άνθρωπος που κλήθηκε να πάρει την μεγάλη απόφαση για το αν θα πατούσε το περίφημο κόκκινο κουμπί για να ξεκινήσει πυρηνική επίθεση η χώρα του.

Εκείνη την ημέρα ο Petrov είχε νυχτερινή βάρδια στο Serpukhov-15, ένα απόρρητο στρατηγείο μέσα στο πυκνό δάσος νότια της Μόσχας. Η δουλειά του ήταν να αναλύει δορυφορικά δεδομένα που μπορούσαν να ανιχνεύουν μια πρώτη πυρηνική επίθεση από τις ΗΠΑ. Όταν είδε το σύστημα να του αναφέρει πως συνολικά 7 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τις ΗΠΑ και κατευθύνονταν προς τη Σοβιετική Ένωση, σήμανε συναγερμός. Ο θρύλος θέλει τον Petrov να παραμένει ψύχραιμος και αξιολογώντας την κατάσταση να αποφασίζει πως επρόκειτο για σφάλμα του συστήματος με αποτέλεσμα να μην μεταβιβάσει τον συναγερμό στους προϊσταμένους του.

Ο Petrov αποφάσισε πως το σύστημα πρέπει να έκανε λάθος. Αργότερα αποδείχθηκε πως είχε δίκιο, καθώς δεν υπήρχε κανένας πύραυλος που πλησίαζε. Το σφάλμα δημιουργήθηκε μετά από μια σπάνια ευθυγράμμιση του φωτός στα σύννεφα σε μεγάλο υψόμετρο και των τροχιών των σοβιετικών δορυφόρων, κάτι που έπειτα διορθώθηκε με την διαδικασία της επαλήθευσης των δεδομένων μέσω γεωστατικών δορυφόρων.

Για περισσότερο από δέκα χρόνια το περιστατικό ήταν άκρως απόρρητο. Ακόμα και η σύζυγος του Raisa, που πέθανε το 1997, δεν γνώριζε τίποτα για το ρόλο που έπαιξε ο σύζυγός της στην αποτροπή του πυρηνικού πολέμου.

Το περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν ο προϊστάμενος του Petrov, συνταγματάρχης Yury Votintsev, μίλησε στη Γερμανική Bild.

Τον Ιανουάριο του 2006, ο Petrov ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη όπου τιμήθηκε από τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Οι συνεντεύξεις και οι δραστηριότητες του Petrov κατά την παραμονή του στην Νέα Υόρκη, ενσωματώθηκαν στο ντοκιμαντέρ «The Man Who Saved the World», στο οποίο πρωταγωνιστούσαν ο Robbert de Niro, ο Matt Damon και ο Kevin Costner.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *