Ο ΕΝΦΙΑ μένει – Όλες οι αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο

0

image​Μίνι… λίφτινγκ στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περίπου έξι εκατ. φορολογούμενοι σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, εάν και εφόσον βέβαια πάρει το πράσινο φως από το κουαρτέτο των θεσμών.

Όπως αναφέρει το Έθνος οι αλλαγές που εξετάζονται δεν θα επηρεάσουν τον στόχο για έσοδα, ύψους 2,65 δισ. ευρώ, καθώς αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης στους δανειστές για τα έτη 2015 και 2016, ώστε στη διετία τα έσοδα που θα εξασφαλίσει αν αγγίζουν τα 5,3 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ και φέτος θα γίνει με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, που στις περισσότερες περιοχές της χώρας ξεπερνούν κατά πολύ τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον για φέτος οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα διατηρηθούν ως έχουν, όμως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδης σε χθεσινή του συνέντευξη Τύπου άφησε να εννοηθεί ότι θα αλλάξουν μέσα στο 2016.

Όσον αφορά στις αλλαγές που σκέφτεται το ΥΠΟΙΚ για τον ΕΝΦΙΑ, οι σκέψεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι οι εξής:

1. Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Σήμερα ο συμπληρωματικός φόρος ενεργοποιείται για συνολική αξία περιουσίας που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% – 1%. Όσο για το αφορολόγητο όριο συζητείται να μειωθεί στα 250.000 ευρώ ή στα 200.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από 0,3% – 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.
2. Παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κύριου φόρου. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία, για παράδειγμα μέχρι 1.000 ευρώ ανά τ.μ για τα οποία οι συντελεστές φόρου είναι 2 – 2,9 ευρώ ανά μέτρο και να αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια, π.χ για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ και που σήμερα κυμαίνονται από 6 – 13 ευρώ ανά τ.μ.
3. Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Για τα συγκεκριμένα ακίνητα, ο ΕΝΦΙΑ του 2014 ήταν μειωμένος κατά 30% και για να διατηρηθεί ή να αυξηθεί το ποσοστό της έκπτωσης απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.

Αυτό που σημειώνουν πάντως παράγοντες του υπουργείου είναι ότι τα χρονικά περιθώρια για την αλλαγή του ΕΝΦΙΑ είναι ασφυκτικά και αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο φόρος που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι φέτος θα είναι ο ίδιος με πέρσι.

Όπως και να έχει ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να έχει εισπραχθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016, ενώ κάθε καθυστέρηση θα σημαίνει ότι θα μειώνονται και οι δόσεις με τις οποίες θα μπορούν να τον εξοφλήσουν οι φορολογούμενοι.

Στόχος είναι ο φόρος να αρχίσει να εισπράττεται τον Οκτώβριο για να εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *