Κοίτα την μητέρα σου για να δεις τι θα σου συμβεί στο σώμα σου

0
Θα κληρονομήσεις το σχήμα της; Το δέρμα της; Τα προβλήματα υγείας της; Μάθε τι είναι γραμμένο στα γονίδιά σου και πώς μπορείς ν’ αλλάξεις τη μοίρα σου.
Τι πρέπει να γνωρίζεις για τα γονίδια της μαμάς σου
Αναρωτιέσαι ποτέ εάν θα εμφανιστούν στο πρόσωπό σου οι ίδιες ρυτίδες που έχει η μητέρα σου; Ή εάν σε 10-20 χρόνια, η μέση σου θα είναι όπως η δική της; Και τι γίνεται με την αρθρίτιδά της; Θα την κληρονομήσεις κι αυτήν; Μερικές φορές με το να κοιτάς τη μαμά σου είναι να σαν να βλέπεις το μέλλον σου!“Η υγεία της μαμάς σας μπορεί συχνά να είναι μια κρυστάλλινη σφαίρα που σας λέει τι να περιμένετε”, λέει η Pamela Peeke, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Maryland. Ωστόσο, τα γονίδιά σου δεν είναι τα μόνα που παίζουν ρόλο. Η συμπεριφορά σου μετράει!

Το σχήμα σου
Έχεις σώμα muffin; (Το είδος σώματος όπου τα περιττά κιλά μαζεύονται πάνω απ’ τη μέση του παντελονιού). Μπορείς να κατηγορήσεις τη μαμά σου γι’ αυτό! Η συγκέντρωση των κιλών γύρω απ’ τη μέσα σου μπορεί να είναι στενά συνδεδεμένη με τα γονίδιά σου. Αυτό το σχήμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία σου καθώς έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη.

Καταπολέμησέ το: Κόψε τους κατεργασμένους υδατάνθρακες, που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα σου, κάτι το οποίο με τη σειρά του σε κάνε ν’ αποθηκεύεις περισσότερο λίπος στην κοιλιά σου. Αντ ‘αυτού, εστίασε στις ίνες για να τροφοδοτήσεις τα καλά βακτηρίδια στο έντερο.

Η φυσική σου κατάσταση
Αν η μητέρα σου ήταν πρωταθλήτρια του τένις ή ασχολιόταν με κάποιο άλλο άθλημα, τότε είσαι τυχερή! “Η καρδιαγγειακή αντοχή και η ανταπόκρισή της στην άσκηση χαρακτηρίζονται από ισχυρά γενετικά συστατικά”, λέει ο Claude Bouchard, διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθρώπινης Γονιδιωματικής στο Κέντρο Βιοϊατρικών Ερευνών Pennington στο Baton Rouge στη Λουιζιάνα.

Πρέπει να το ξεπεράσεις: Εάν η μαμά σου δεν το είχε και πολύ με τη γυμναστική, πιθανότατα να μην κατακτήσεις ποτέ μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όμως, μπορείς ακόμα να βελτιώσεις τη φυσική κατάσταση. Συνέχισε εντατικά όποια δραστηριότητα απολαμβάνεις, είτε λέγεται είτε τρέξιμο είτε ποδήλατο. Όσο περισσότερο το κάνεις, τόσα περισσότερα αποτελέσματα θα δεις!

Το δέρμα σου
Η ακμή που στοίχειωσε στα εφηβικά σου χρόνια; Ναι και γι’ αυτήν μπορείς να κατηγορήσεις το DNA σου. “Οι άνθρωποι που πάσχουν από μεγάλη ακμή συνήθως έχουν λιπαρό δέρμα, το οποίο είναι γενετικό”, λέει η Debra Jaliman, καθηγητής δερματολογίας στο ιατρείο του Icahn στη Νέα Υόρκη. Βέβαια, υπάρχει και το θετικό στοιχείο: Όλη αυτή η λιπαρότητα κρατάει το δέρμα σου πιο νέο.

Όταν μιλάμε για τη γήρανση, η δομή του προσώπου είναι το κλειδί. Μήπως εσύ και η μαμά σου μοιράζεστε τα ίδια έντονα ζυγωματικά; Τότε, θα δεις λιγότερη χαλάρωση στο πρόσωπό σου. Σκέψου τα οστά σιυ σαν μια κρεμάστρα που κρατάει το δέρμα σου!

Αλλά εάν εσύ και η μαμά σου είστε ξανθιές με γαλάζια μάτια, τότε μπορεί να κληρονομήσεις τις ρυτίδες σου. Οι γυναίκες μ’ αυτά τα χρώματα έχουν λεπτότερο δέρμα με λιγότερη μελανίνη και τείνουν να γερνούν ταχύτερα.

Σταμάτα τον χρόνο: Κινήσου! Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι πάνω από 40 άτομα που έκαναν γυμναστική για τουλάχιστον τέσσερις ώρες την εβδομάδα, είχαν πιο υγιές και νεανικό δέρμα από ό, τι οι υπόλοιποι.

Η ψυχική σου υγεία
Μελέτες έχουν δείξει ότι εάν η μητέρα σου ή κάποιος άλλος στενός συγγενής σου έχει κατάθλιψη, τότε έχεις διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο να έχεις κι εσύ.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία: Ένα οικογενειακό ιστορικό δεν σημαίνει ότι είσαι προορισμένος να πάθεις κι εσύ κατάθλιψη. Τα άτομα με γενετική ευαισθησία στην κατάθλιψη μπορούν να κάνουν τα πράγματα για να τα αποτρέψουν ή να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες: Γυμναστική, καλός ύπνος και υποστήριξη απ’ το κοινωνικό περιβάλλον μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Η γονιμότητά σου
Ακριβώς επειδή η μητέρα σου μπόρεσε να κάνει παιδί στα 44 της, δεν σημαίνει ότι θα είσαι κι εσύ σε θέση να κάνεις το ίδιο. Μερικές φορές παίζει ρόλο απλά η τύχη. Ωστόσο, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η ηλικία κατά την οποία η μαμά σου πέρασε την εμμηνόπαυση μπορεί να σου δώσει ενδείξεις για τη δική σου γονιμότητα.

Παράλληλα, η πιθανότητα και για αποβολή μπορεί να είναι κληρονομική, καθώς γι’ αυτήν ευθύνεται μια χρωμοσωμική ανάμειξη που ονομάζεται ισορροπημένη μετατόπιση.

Πώς να το αλλάξεις: Εάν η μαμά σου έδωσε μάχη για να μείνει έγκυος ή πέρασε την εμμηνόπαυση νωρίς, μη διστάσεις να δεις έναν ειδικό έγκαιρα. Και αν η μητέρα σου είχε συχνές αποβολές, ο γιατρός σου επίσης μπορεί να σου προτείνει λύσεις.

Οι αρθρώσεις σου
Πρέπει να σε προετοιμάσουμε: Έχεις 40% με 70% πιθανότητες να κληρονομήσεις την οστεοαρθρίτιδα της μαμάς σου. Η οστεοαρθρίτιδα σχετίζεται με τη δουλειά, αλλά αν την έχεις και στα γόνατα και στους γοφούς σου, μπορεί να υπάρχει γενετική συνιστώσα.

Κατάστρεψε το DNA σου: Τα επιπλέον κιλά ασκούν πίεση στις αρθρώσεις σου, ειδικά στους γοφούς και τα γόνατά σου. Έτσι, όταν διατηρείς ένα υγιές βάρος έχεις λιγότερες πιθανότητες ν’ αποκτήσεις πρόβλημα με τις αρθρώσεις σου.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *