Αν είσαι από εκείνους που ζηλεύουν την δουλεία των ταμείων στα σούπερ μάρκετ επειδή λατρεύουν να ακούν τον ήχο που κάνουν τα ψώνια όταν τα περνάς από το ειδικό μηχάνημα, ήρθε η ώρα να χαρείς. Γιατί τα Zara σε μία προσπάθεια να κάνουν τις υπηρεσίες τους ακόμα πιο σύχρονες και κυρίως ακόμα πιο γρήγορες έχουν ήδη φέρει στα καταστήματα των μεγαλύτερων πόλεων του εξωτερικού μηχανήματα αυτόματης εξυπηρέτησης. Με λίγα λόγια, μπαίνεις στο αχανές κατάστημα της Oxford Street, ψωνίζεις και στο τέλος αντί να περιμένεις στην ουρά για το ταμείο απλά πλησιάζεις σε ένα από τα λευκά, μοντέρνα μηχανήματα αυτόματης πληρωμής, περνάς μόνη σου τα προϊόντα από το barcode, πληρώνεις είτε με μετρητά είτε με την πιστωτική σου κάρτα και βάζεις τα ψώνια στις διαθέσιμες σακούλες.

Ένα από τα μηχανήματα που βρίσκονται στο κατάστημα των Zara στην Oxford Street. 

Oι fashion bloggers του εξωτερικού εννοείται πως έχουν σπεύσει να δοκιμάσουν την όλη εμπειρία, η οποία εκτός από πρακτική είναι και διασκεδαστική, και η Vogue έχει ήδη φιλοξενήσει στην ιστοσελίδα της ένα ρεπορτάζ που καταλήγει στον πάταγο που κάνουν ήδη παντού τα συγκεκριμένα μηχανήματα.

Μάλιστα η συντάκτρια του συγκεκριμένου άρθρου υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που άρχισε να περνάει πράγματα από το barcode μέχρι την στιγμή που ολοκλήρωσε τη συναλλαγή της πέρασαν μόλις 7 λεπτά. Δεν ξέρουμε βέβαια αν όταν έρθει στην Ελλάδα η συγκεκριμένη παροχή (υποψιαζόμαστε ότι δεν θα αργήσει) θα συνηθίσουμε την λειτουργεία της εξίσου εύκολα. Το ζήτημα μέσα σε όλο αυτό φυσικά δεν έχει τόσο να κάνει με το πόσο γρήγορα θα ενταχθεί πλήρως στη ζωή μας ένα τέτοιο σύστημα αγοροπωλησιών. Είναι σίγουρο ότι ακόμα κι αν μας μπερδέψει στην αρχή, εμάς που δεν είμαστε και οι μαστερς των τεχνολογικών δεδομένων και που θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι αν ακόμα το κινητό μας ήταν το Nokia 3310, αργά ή γρήγορα θα συνηθίσουμε τα δεδομένα, αφού είναι σαφές πως το πράγμα σε όλες τις εταιρίες πάει προς τα εκεί. Ήδη στη Αγγλία και στην Αμερική δεν χρειάζεται να έχεις πουθενά μαζί σου μετρητά, ενώ και στα σούπερ μάρκετ η εξυπηρέτηση γίνεται αυτόματα. Το πραγματικό θέμα είναι λοιπόν τι θα απογίνουν οι τόσες θέσεις εργασίας που θα αντικατασταθούν από τα χαριτωμένα έξυπνα μηχανήματα.

Βέβαια να πούμε ότι η διεύθυνση των Zara έχει διευκρινήσει ότι τα ταμεία θα παραμείνουν προς το παρόν στη θέση τους τόσο για να δίνουν δουλειά σε κόσμο όσο και για να διευκολύνουν όσους δεν τα πάνε και τόσο καλά με την τεχνολογία. Προς το παρόν. Έχοντας όμως στο μυαλό μας ότι οι νέες γενιές μεγαλώνουν ή και γεννιούνται μέσα σε όλο αυτό καταλαβαίνει κανείς εύκολα ότι αυτό το «προς το παρόν» δεν θα κρατήσει και για τόσο πολύ.