19/04/2024

Γ. Ψυχογιός: «Να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στη μετεγκατάσταση και οι περιορισμοί στην οικογενειακή επανένωση προσφύγων»

0

Σε Ερώτηση που καταθέσαμε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητάμε από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στη μετεγκατάσταση και να αρθούν οι όποιοι περιορισμοί στην οικογενειακή επανένωση προσφύγων. Ως επικεφαλής του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ πως με την παραπάνω Ερώτηση προτάσσουμε δύο από τα πιο κρίσιμα ζητήματα στον τομέα του Προσφυγικού. Την Ερώτηση συνυπογράψαμε 33 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και οι 3 βουλευτές Κορινθίας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουμε στο κείμενο της Ερώτησης, σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν κι έχει αυξηθεί ο ρυθμός των μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία προς κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντούτοις κάποιες χώρες, όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, εξακολουθούν να μην τους δέχονται. Επίσης σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής συμφώνησε με το Γερμανό ομόλογό του να περιοριστεί προσωρινά ο αριθμός των ατόμων που μεταφέρονται κάθε μήνα από την Ελλάδα στη Γερμανία βάσει της διαδικασίας της οικογενειακής επανένωσης.
Όμως η οικογενειακή επανένωση αποτελεί βασικό δικαίωμα ενός πρόσφυγα, ο οποίος πρέπει να επανενωθεί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, που βρίσκονται σε άλλο κράτος-μέλος. Οι όποιοι περιορισμοί ή καθυστερήσεις στην οικογενειακή επανένωση προσφύγων, βρίσκονται σε κάθε περίπτωση εκτός του πλαισίου του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Γι’αυτούς τους λόγους ρωτάμε τον αρμόδιο Υπουργό ποιες περαιτέρω πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, ώστε να προχωρήσει η ουσιαστική και γρήγορη εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα, καθώς και σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση απ’ όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. των προβλεπόμενων για την οικογενειακή επανένωση.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *