Γιώργος Π. Πετρίτσης : ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

0

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Στιγμιότυπο 2015-12-24, 8.43.55 π.μ.ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 

25 Δεκεμβρίου του έτους 0 Π.Χ

Μέσα στην τελευταία παγερή νύχτα του προχριστιανικού κόσμου, όταν   σήμανε η   ώρα μηδέν για τον άνθρωπο, ακούστηκε το πανευφρόσυνο μήνυμα από τα ουράνια αγγελικά τάγματα « ετέχθη υμίν σήμερον Σωτήρ »

Γεννήθηκε για τον κόσμο  Σωτήρας .

Απεγνωσμένα ο κόσμος αναζητούσε τον Σωτήρα του, αφού   βρισκόταν βυθισμένος στο τέλμα, στην παντοδύναμη ειδωλολατρία, στην ανηθικότητα πάσης φύσεως  και  στην απαξία της ανθρώπινης ζωής.

Και ακριβώς την ώρα μηδέν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, η ώρα του Θεού .

Ο   Άσαρκος Λόγος Σαρκώνεται , Οι ουρανοί συναντούν την γη, ο νοητός Ηλιος της δικαιοσύνης και το Φως των εσκοτισμένων χωρείται στην φάτνη το  Σπήλαιο  χωράει τον Αχώρητο και  γίνεται Ουρανός .

Ο Άγιος επίσκοπος Αγκύρας Θεόδοτος στην Γ’ Οικουμενική Σύνοδο στον αιρετικό Νεστόριο είχε πει :

« Αυτός ο ποιητής της φύσεως ξενιτεύθηκε, επειδή θέλησε να ανορθώσει τη νικημένη ανθρώπινη φύση, έρχεται κοντά μας χωρίς  να κάνει  κρότο ως Θεός, χωρίς να καταπλήττει με βροντές τις  ακοές μας, χωρίς να τον περιβάλλει ομίχλη και να δείχνει μέσα στην ομίχλη φοβερή φωτιά, χωρίς να τρομοκρατεί με τον ήχο σάλπιγγας όσους τον ακούν.

Δεν έρχεται συνοδευόμενος από αρχαγγέλους, γιατί δεν θέλησε να φοβίσει εκείνον που απομακρύνθηκε από τους  νόμους του .

Αλλά  έρχεται Ο Κύριος όλων με μορφή δούλου, ντυμένος στη φτώχεια, για να μη διώξει και τρομάξει το θήραμα.

Γεννάται σε μια άγνωστη περιοχή.

Διαλέγει για την γέννηση  έναν αφανή αγρό και γεννάται από μια φτωχή Παρθένο .Όσα προσλαμβάνει είναι πτωχά .

Εσύ Νεστόριε  να βλέπεις το πτωχότατο οίκημα Εκείνου που πλουτίζει τον ουρανό.

Να βλέπεις τη φάτνη Εκείνου που κάθεται πάνω στα Χερουβείμ .

Να βλέπεις τα σπάργανα Εκείνου που περιχαράκωσε με την άμμο το πέλαγος .

Να βλέπεις την κάτω πτωχεία  Του και να αναλογίζεσαι τον ουράνιο πλούτο  Του »

25 Δεκεμβρίου 2015

Ενας νέος σύγχρονος  κόσμος βυθισμένος στην κατάθλιψη, στη μελαγχολία, στη μοναξιά των σύγχρονων τεχνολογιών, στην νεοειδωλολατρία, μια κοινωνία που απορρίπτει τις αξίες που μεγάλωσε στο  όνομα της παγκοσμιοποίησης και της πολυπολιτισμικότητας.

Έξαρση της βίας χωρίς  όριο, η ανθρώπινη ζωή για κάποιες θρησκείες   χωρίς καμία αξία, μια κοινωνία που καρναβαλίζεται σε φεστιβάλ υπερηφάνειας, έκλυση ηθών εκτός ορίων, εκατομμύρια παιδιά να  πεθαίνουν από την πείνα ή να  δέχονται ανεπίτρεπτη εκμετάλλευση και οι   σύγχρονοι  Νέρωνες να ζητούν το κεφάλι των χριστιανών επί «πίνακι»

Παλινδρόμηση στην Προχριστιανική εποχή .

Και όμως  και στα φετινά Χριστούγεννα  υπάρχει ελπίδα, υπάρχει γιατί και φέτος θα ξαναγεννηθεί το Βρέφος Ιησούς, για να ξαναδώσει Φως  στους  σκοτεινούς καιρούς και τις ομιχλώδεις πορείες μας, αφού η καρδιά μας έχει βαρύνει από την αφόρητη ελαφρότητα των εφήμερων συγκινήσεων .

Γιατί ο  Χριστός είναι Αγάπη και  Ελπίδα και το μόνο  που ζητάει , είναι την  μετάνοια,  την αληθινή μετάνοια μας  όχι την υποκριτική .

Την μετάνοια που δίνει φτερά στην καρδιά, που  γεμίζει την μίζερη και καταθλιπτική  ζωή μας, με αγάπη και την ψυχή μας με καλοσύνη και φιλευσπλαχνία .

Το λέει χαρακτηριστικά ο προφήτης και ψαλμωδός Δαυίδ στο ψαλμό

( Ν 50 )  «Ακουτιείς μοι αγαλλίασιν και ευφροσύνην, αγαλλιάσονται οστέα τεταπεινωμένα»

Μα επειδή είναι Χριστούγεννα,  και τα δώρα αποτελούν  αναπόσπαστο κομμάτι των εορτών,  ας καταλάβουμε, ότι η χαρά της ζωής , η αληθινή  χαρά που ανοίγει  ολάνθιστο το πνεύμα των Χριστουγέννων, έρχεται μόνο όταν μάθουμε να δίνουμε  και όχι όταν παίρνουμε,  όταν πονάμε  με τον πόνο  του άλλου, όταν σκύβουμε  σεμνά και κρυφά και απλώνουμε το χέρι  μας στον κατατρεγμένο και  στον φτωχό, που  δυστυχώς στις μέρες είναι παρά πολλοί  .

Αυτά  είναι τα μόνα δώρα  που μπορούμε  να προσφέρουμε  εμείς οι ανάξιοι των δωρεών Του,  αυτή την μέρα  των Γενεθλίων  Του στον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό .

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΤΟ 2016

 

Γιώργος Π. Πετρίτσης

Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

Περιφερειακός Σύμβουλος  Πελοποννήσου

Πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας Κορινθίας

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *