Ανακαλύφθηκε πλανήτης όμοιος με τη Γη

0

Ένας νέος πλανήτης ανακαλύφθηκε, ο οποίος θεωρείται ότι μοιάζει κατά πολύ με τη Γη, δηλαδή έχει περιβάλλον κατάλληλο να φιλοξενήσει ζωή. Είναι ένας πλανήτης μεγέθους της Γης, ο οποίος ονομάζεται Ross 128b, βρίσκεται μόλις 11 έτη φωτός μακριά από εμάς και υπολογίζεται ότι έχει σχετικά ήπιο κλίμα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ -60°C και 20°C.
Αυτό να σημαίνει ότι μπορεί έχει ωκεανούς και λίμνες, όπου ενδεχομένως να έχει εξελιχθεί ζωή. Το καλύτερο νέο για την πιθανότητα ότι υπάρχει πιθανώς ζωή στον πλανήτη είναι ο ήρεμος γονικός αστέρας του. Ο Ross 128b περιστρέφεται κοντά σε έναν κόκκινο νάνο, σε απόσταση 20 φορές μικρότερη από αυτήν μεταξύ Γης και Ήλιου. Ο κόκκινος αυτός νάνος είναι κατά πολύ λιγότερο ασταθής σε σχέση με τους τυπικούς κόκκινους νάνους. Επιπλέον, παρά την κοντινή απόσταση μεταξύ τους, ο Ross 128b λαμβάνει ακτινοβολία μόνο περίπου 1,38 φορές περισσότερη σε σχέση με αυτήν που λαμβάνει η Γη.

Το περιβάλλον του Ross 128b όχι μόνο είναι πιθανώς καταλληλότερο για να φιλοξενήσει ζωή, σε σχέση με άλλους σχετικούς πλανήτες (όπως ο Proxima Centauri b), αλλά κινείται και προς τη Γη. Η ομάδα των ερευνητών, που τον μελετάει, λέει ότι σε περίπου 79.000 χρόνια θα είναι ο κοντινότερός μας αστρικός γείτονας, ο πλησιέστερος εξωπλανήτης.

Ο Ross 128b εντοπίστηκε από ένα όργανο εντοπισμού πλανητών που βρίσκεται στο European Southern Observatory. Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια αναμένεται να έχει αναπτυχθεί μια νέα γενιά τηλεσκοπίων, με τα οποία θα έχουμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε την ατμόσφαιρα των εξωπλανητών, όπως ο Ross 128b, ώστε να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν στοιχεία ζωής, όπως οξυγόνο.

Πηγή: Telegraph

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *