18/04/2024

Πως να αντέξετε στη δουλειά μετά το ξενύχτι

0

Λίγο η παρέα, λίγο η κουβέντα, αργήσατε να κοιµηθείτε παρότι την επόµενη έπρεπε να ξυπνήσετε νωρίς για τη δουλειά…
Πώς δεν θα σας πάρει ο ύπνος µπροστά στο αφεντικό σας;

Καφές ή guarana;
Κάποια συστατικά όπως η καφεΐνη, το ginseng, η guarana κ.ά. µπορούν να µας βοηθήσουν να τονωθούµε έστω και προσωρινά. Ωστόσο η ευαισθησία και απόκριση κάθε οργανισµού σε αυτές τις ουσίες ποικίλλουν. Αυτό σηµαίνει ότι κάποιοι µπορούν να «ξυπνήσουν» µε έναν καφέ, ενώ άλλοι όχι. Γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζετε εκ των προτέρων σε ποια κατηγορία ανήκετε.

Συχνά µικρά γεύµατα
Η συχνή πρόσληψη τροφής µπορεί επίσης να βοηθήσει. Προτιµήστε τους υδατάνθρακες, που µπορούν να µας δώσουν ενέργεια γρήγορα και µε διάρκεια. Φροντίστε όµως τα γεύµατά σας να είναι και εύπεπτα, ώστε να µην απαιτούν επιπλέον προσπάθεια για την πέψη τους.

«Όχι» στο λίπος
Μελέτες δείχνουν ότι όσοι δεν κοιµούνται αρκετά αναζητούν θερµιδούχες, λιπαρές και έντονες γευστικά τροφές, καθώς διαταράσσονται τα επίπεδα της γκρελίνης και της λεπτίνης, δύο ορµονών που ορίζουν τη διάθεση για φαγητό, ποσοτικά και ποιοτικά. Επειδή όµως όπως είδαµε τα γεύµατά µας πρέπει να είναι εύπεπτα καλό είναι να αποφεύγετε γλυκά, αλλαντικά κ.λπ., εκτός και αν θέλετε να σας πάρει ο ύπνος µπροστά στον υπολογιστή.

Αν έχετε πιει…
Αν όχι απλώς ξενυχτήσατε αλλά ήπιατε και ένα ποτηράκι παραπάνω, το καλύτερο «φάρµακο» είναι η αυξηµένη κατανάλωση υγρών, κυρίως νερού και χυµών. Μάλιστα τα σάκχαρα των φρούτων εξυπηρετούν τον ταχύτερο µεταβολισµό της αιθανόλης, οπότε και τη γρηγορότερη «ανάρρωση».

Έξτρα συμβουλές
• Αναζητήστε τον ήλιο. Σύµφωνα µε έρευνες, το φως του επηρεάζει περιοχές του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν µε τη συγκέντρωση και την εγρήγορσή µας.
• Κινηθείτε σε κάθε ευκαιρία. Όπως λένε οι ειδικοί, η κίνηση βοηθάει τον εγκέφαλο να «ξυπνήσει».
• Εφοδιαστείτε µε… δάκρυα. Τα κόκκινα µάτια που συνήθως έπονται ενός ξενυχτιού µπορούν να ανακουφιστούν µε τη χρήση φυσικών δακρύων που θα βρείτε σε όλα τα φαρµακεία.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *