16/04/2024

Πρέπει να κάνετε ακριβά δώρα σε μια γυναίκα ή όχι ;

0

Γιορτές έρχονται και είναι επίκαιρο το θέμα:

Συχνά ακούμε άντρες να λένε ότι οι γυναίκες προσεγγίζουν τους άντρες για να αποκατασταθούν οικονομικά ή ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στα χρήματα, τα δώρα, τα ταξίδια, κτλ.

Δεν είναι όλες έτσι και δεν είναι πάντα έτσι.

Υπάρχουν γυναίκες που είναι κυνηγοί αλλά και γυναίκες που απλώς χαίρονται όταν τις κακομαθαίνουν. Ειδικά αν ο άντρας  έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει,  αλλά κάνει δώρα ευτελούς αξίας αυτό δείχνει ότι δε σέβεται τη γυναίκα για την οποία προορίζεται το δώρο. Σαν να της λέει “πάρε αυτό και πολύ σου είναι”. Δείχνει ότι κάνει αγγαρεία και δεν χαίρεται που το προσφέρει. Σε αυτή την περίπτωση προτιμότερο είναι να μην χαρίσει τίποτα.

Από το πάλαι ποτέ ισχύει αυτό, έλεγαν οι πρόγονοι μας, «η επιτυχία και ευτυχία είναι να βρεθεί ένας άντρας με δυνατή οικονομική επιφάνεια έτσι ώστε να ζήσεις μια καλή και άνετη ζωή». Παρόλα αυτά να τονίσουμε ότι δεν σκέπτονται όλες οι γυναίκες με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι όμως σπάνιες οι περιπτώσεις που οι άντρες νιώθουν ότι τους εκμεταλλεύονται για την τσέπη τους και τα υλικά αγαθά που μπορούν να προσφέρουν είτε απλόχερα, είτε με δυσκολία. Φαίνεται να γίνεται λίγο πιεστικό το να πρέπει να προσφέρεις συνέχεια χρήματα, δώρα και ό,τι άλλο μπορεί να ζητά μια συγκεκριμένη γυναίκα που βρίσκεται στη σχέση αυτή.

Ενώ μπορεί η σχέση να ξεκινά όμορφα και με μεγάλη χαρά στο να θέλουμε να ικανοποιήσουμε το άτομο που μας ενδιαφέρει, σε κάποιες περιπτώσεις καταλήγει αυτό να γίνεται καταναγκαστικά και όχι από επιλογή μας. Η ανασφάλεια που κυριεύει κάποιους ανθρώπους όταν αδυνατούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες του συντρόφου τους γίνεται μεγάλη και διάφορες αρνητικές σκέψεις περνούν από το μυαλό. «Εάν δεν της πάρω αυτό που θέλει θα με νομίζει αδύναμο σαν άντρα… Θα βρει κάποιον άλλον καλύτερο… Δεν θα είναι θερμή μαζί μου..» και διάφορες άλλες παρόμοιες σκέψεις. Λογικό είναι να απογοητεύεται κανείς όταν εγκλωβίζεται έτσι σε μια σχέση. Κυριεύει ο φόβος, η ανασφάλεια και η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Είναι πολύ άσχημο συναίσθημα να θέλεις κάποιον που νιώθεις ότι σε θέλει περισσότερο για αυτόν τον λόγο και πως αν δεν εκπληρώσεις τις επιθυμίες του θα φύγει.

Να δούμε τι συμβαίνει με αυτό το θέμα μιας που κρύβονται διάφορες παγίδες εκεί. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι επιλογές μερικών ανθρώπων έχουν κοινά χαρακτηριστικά με συνέπεια να απογοητεύονται από το γυναικείο πληθυσμό στο σύνολο. Είναι σύμπτωση άραγε; Συνήθως υπάρχει μια βαθύτερη ψυχολογική ανάγκη να εντυπωσιάσουμε, να κερδίσουμε, να κρατήσουμε ένα άτομο με το να του προσφέρουμε συνέχεια υλικά αγαθά. Φαντάζεται κανείς ότι έτσι θα κερδίσει το ενδιαφέρον και την αγάπη του άλλου. Ότι χωρίς αυτά δεν θα είναι το ίδιο αρεστός. Αντικαθιστούν άλλα χαρακτηριστικά που κερδίζουν τον άλλον όπως είναι η προσωπικότητα, η ευγένεια, ο σεβασμός και τα αγνά συναισθήματα που μπορεί να νιώθει κανείς. Ακόμη και όταν δίνονται όλα αυτά απλόχερα, η συνεχόμενη ανάγκη να προσφέρει με τη δύναμη του χρήματος είναι αρκετά εμφανής. Με άλλα λόγια, πριν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι έτσι είναι η μοίρα ενός τέτοιου ανθρώπου, θα πρέπει κανείς να σκεφτεί γιατί το κάνει και γιατί μπαίνουν αμφιβολίες εάν το μειώσει. Μήπως είναι μια προσωπική ανασφάλεια; Μήπως οι επιλογές στοχεύουν σε γυναίκες που έχουν αυτήν την ανάγκη κι έτσι η κάλυψη της μιας ανάγκης με της άλλης δημιουργεί μια σχέση με βάση τα υλικά αγαθά;

Δεν θα έπρεπε κανένας να φοβάται να χάσει τον άλλον για οικονομικούς λογούς διότι οι πραγματικές σχέσεις βασίζονται σε άλλα θεμέλια. Ο θαυμασμός, η εκτίμηση, ο σεβασμός και η αγάπη είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά. Η επιθυμία να δείξουμε την αγάπη μας προς τον άλλον μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους και όχι μόνο με υλικούς. Τα δώρα, τα ψώνια, τα ταξίδια και διάφορα παρόμοια είναι πολύ όμορφες κινήσεις και εννοείτε ότι αρέσουν, αλλά είναι κάτι που πρέπει να δίνει χαρά αμοιβαία στο ζευγάρι αλλιώς χάνεται το νόημα και φθείρεται η σχέση. Εάν νιώθουμε πίεση για κάτι τέτοιο, τότε καλό θα ήταν να μιλήσουμε ανοιχτά και ήρεμα. Το να βάζουμε την αυτοεκτίμηση μας ψηλά είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική μας υγεία. Το ένστικτο μας πρέπει να το ακούμε. Μόλις νιώθουμε οποιαδήποτε μορφή εκμετάλλευσης πρέπει να προστατευόμαστε με το να μην αφήνουμε κάτι τέτοιο να συνεχίζεται. Άλλωστε μια τέτοια σχέση δεν θα φέρει όλη την ευτυχία μιας αυθεντικής σχέσης.

Μόλις αρχίσουμε να γινόμαστε αυθεντικοί με τον εαυτό μας, και πιστεύουμε στην ικανότητα μας να αγαπηθούμε για το ποιοι είμαστε πραγματικά, τότε βρίσκουμε και πιο κατάλληλα άτομα που κουμπώνουν καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία μας. Είναι όμορφο συναίσθημα να ξέρεις ότι άλλος εκτιμά την κάθε κίνηση σου, μικρής ή μεγάλης αξίας, δεν έχει σημασία. Πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας πρώτα. Όταν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας γινόμαστε ευάλωτοι σε διάφορες ανασφάλειες και η εκμετάλλευση των άλλων μπορεί να εισχωρήσει εύκολα στην ζωή μας και στην ποιότητα των ανθρωπίνων σχέσεων που αναπτύσσουμε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε την αξία μας, να την υποστηρίζουμε με τις πράξεις μας προς τον εαυτό μας και να προσπαθούμε συνέχεια να βελτιωνόμαστε σαν άνθρωποι. Οτιδήποτε είναι τοξικό στην ζωή μας πρέπει να φεύγει αλλιώς θα δημιουργεί συνέχεια προβλήματα τα οποία επηρεάζουν την ταυτότητα μας, την αξιοπρέπεια μας και την ψυχική μας υγεία.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *