19/04/2024

Οι υγιεινές τροφές που τρώμε όλοι που μπορεί να γίνουν τοξικές και επικίνδυνες

0

 

Η ασφάλεια που αισθανόμαστε όταν μαγειρεύουμε και καταναλώνουμε κάποιες συνηθισμένες τροφές, κάποιες φορές μπορεί να μας γυρίσει μπούμερανγκ και αυτές να γίνουν “τοξικές τροφές”. Παρ’ όλο που καμία από τις παρακάτω τροφές δεν θα μας προκαλέσει άμεσα μεγάλο κακό, ενδέχεται να μας δημιουργήσει προσωρινό αίσθημα ναυτίας ή αν την καταναλώνουμε συχνά, να οδηγήσει ακόμη και στη δημιουργία καρκίνου. Δείτε τι πρέπει να ξέρετε και πώς να προσέχετε από εδώ και πέρα.

Καμένο ψωμί του τοστ

Η χημική αντίδραση που πραγματοποιείται όταν το ψωμί του τοστ αρχίζει να μαυρίζει οδηγεί στην παραγωγή ακρυλαμίδης , μιας ουσίας που με τα χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές ζημιές και καρκίνο. Γενικότερα, αποφεύγετε τα καμένα φαγητά, όπως το καλοψημένο κρέας που έχει αρπάξει και προτιμήστε να τα πετάξετε, αντί να τα καταναλώσετε.

 

Λαχανικά πλούσια σε νιτρικό άλας

Τη στιγμή που καταναλώνουμε κάποια λαχανικά, όπως το σέλινο, το παντζάρι, τη ρέβα, τα αντίδια, τα πράσα, το λάχανο, το μάραθο και άλλα (συμπεριλαμβανομένων τα πράσινων φυλλωδών), το νιτρικό άλας τους μετατρέπεται σε νιτρώδεις ενώσεις. Οι ενώσεις αυτές αποθηκεύονται από τον οργανισμό ως φυσικές αντιφλεγμονώδεις ουσίες, που αξάνουν τη ροή του αίματος όταν χρειαστεί, κάτι που είναι καλό για την καρδιά. Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, όμως, μπορεί να αποδειχτούν και καρκινογόνες. Αν μαγειρέψετε τα λαχανικά που είναι πλούσια σε νιτρικό άλας πρώτα, τότε η μεταβολή πραγματοποιείται πριν τα φάτε και κάθε φορά που τα ξαναζεσταίνετε, που σημαίνει ότι είναι καλύτερο να τα καταναλώνετε ωμά ή τουλάχιστον να περιορίζετε τις φορές που τα ζεσταίνετε.

Αστακός

 

Ίσως να μην είναι ακριβώς “καθημερινή” τροφή, αλλά στις καλοκαιρινές διακοπές η αστακομακαρονάδα είναι θεσμός για πολλούς. Υπάρχει λόγος, λοιπόν, που βλέπετε τους αστακούς ζωντανούς σε βιτρίνα στα διάφορα εστιατόρια: όταν πεθαίνουν, τα βακτήρια που απελευθερώνονται φυσικά κάνουν… πάρτι και οι τοξίνες τους δεν καταστρέφονται πάντα με το μαγείρεμα. Ο πιο σωστός τρόπος μαγειρέματος είναι να τοποθετηθούν σε πάγο για 15 λεπτά πριν μαγειρευτούν, ώστε να αναισθητοποιηθούν κι έπειτα να μπουν σε βραστό νερό, αν και μοιάζει ταλαιπωρία για τον ίδιο τον αστακό.

Ρύζι

Όταν το μαγειρεμένο σας ρύζι μένει σε θερμοκρασία δωματίου, τότε μπορεί να αναπτυχθούν σε αυτό γρήγορα βακτήρια, το οποία μπορούν να οδηγήσουν από πεπτικά προβλήματα μέχρι δηλητηρίαση . Καλύτερα να αποθηκεύετε το ρύζι σας σε αεροστεγές δοχείο μέσα στο ψυγείο.

Λάδια

 

Δεν αρκεί μόνο να μην ξεπερνάτε το ασφαλές όριο θερμοκρασίας για το κάθε λάδι. Όταν χρησιμοποιείτε το ίδιο λάδι ξανά και ξανά, τότε αυτά ταγκίζουν και αυξάνεται μια συγκεκριμένη τοξίνη (toxin 4-hydroxy-trans-2-nonenal) που συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, καρκίνο και Πάρκινσον. Ακόμη κι αν εσείς δεν ξαναζεσταίνετε πολλές φορές το ίδιο λάδι στο σπίτι σας, μην ξεχνάτε πως τα τηγανητά που παραγγέλνετε στα fast food έχουν τηγανιστεί με αυτή ακριβώς τη διαδικασία.

Πατάτες

Οι μαγειρεμένες πατάτες που μένουν σε θερμοκρασία δωματίου για πολλή ώρα, ξαναζεσταίνονται με λάθος τρόπο ή αποθηκεύονται για περισσότερο από 1-2 ημέρες μπορεί να προκαλέσουν ένα είδος δηλητηρίασης. Εκτός αυτού, όταν είναι ωμές, ενδέχεται να αναπτύξουν σολανίνη , ένα φυσικό “δηλητήριο” που αναπτύσσεται όταν εκτίθενται στον ήλιο. Τότε παρουσιάζουν ένα πρασινωπό χρώμα κάτω από τη φλούδα τους, το οποίο αν καταναλωθεί, μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, κόπωση και πονοκέφαλο. Αν, όμως, κόβετε αυτά τα πράσινα μέρη ή αποθηκεύετε σωστά τις πατάτες σας σε σκοτεινό, δροσερό και ξηρό μέρος, είστε ασφαλής.

Κοτόπουλο

Όταν είναι ωμό ή δεν έχει μαγειρευτεί σωστά, το κοτόπουλο είναι επικίνδυνο λόγω σαλμονέλας. Και το μαγειρεμένο, όμως, κρύβει κινδύνους. Το κοτόπουλο έχει περισσότερη πρωτεΐνη από το κόκκινο κρέας και όταν το παγώνετε στο ψυγείο και το ξαναζεσταίνετε, διασπάται η πρωτεΐνη και μπορεί να κάνει κακό στο πεπτικό . Αν σας περισσέψει κοτόπουλο, προτιμήστε να το χρησιμοποιήσετε κρύο σε μια σαλάτα κι αν το ξαναζεστάνετε, κάντε το στο κομμάτι που πρόκειται να φάτε άμεσα.

Αβγά

 

Τα βρασμένα αβγά που αποθηκεύονται στο ψυγείο δίνουν έδαφος στην ανάπτυξη μικροοργανισμών, γι’ αυτό προτιμήστε να τα βράζετε, μόνο όταν πρόκειται να τα καταναλώσετε.

Πηγή: www.nutrimed.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *