19/04/2024

Γίνετε ευτυχισμένοι με μόλις 15 λεπτά την ημέρα όπως αυτός μοναχός

0

Το μυστικό της ευτυχίας απαιτεί μόνο 15 λεπτά την ημέρα αποκαλύπτει ο 69χρονος μοναχός που οι επιστήμονες αποκαλούν τον «πιο ευτυχισμένο άνθρωπο του κόσμου».
Πρόκειται για τον Μάθιου Ρικάρντ, έναν θιβετιανό βουδιστή με καταγωγή από τη Γαλλία, ο οποίος συμμετείχε σε μια δωδεκαετή μελέτη εγκεφάλου για τον διαλογισμό και τη συμπόνια, υπό την καθοδήγηση του νευροεπιστήμονα από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, Ρίτσαρντ Ντέιβιντσον.

Ο Ντέιβιντσον τοποθέτησε στο κεφάλι του Μάθιου 256 αισθητήρες και κατέγραψε ότι όταν ο μοναχός βρισκόταν σε κατάσταση διαλογισμού και ένιωθε συμπόνια ο εγκέφαλος του ήταν ασυνήθιστα φωτεινός.

Πώς θα γίνετε ευτυχισμένοι με μόλις 15 λεπτά την ημέρα: Ένας μοναχός αποκαλύπτει

Το εγκεφαλογράφημα έδειξε πως όταν ο Μάθιου διαλογιζόταν ο εγκέφαλος του παρήγαγε κύματα γάμμα.

Πώς θα γίνετε ευτυχισμένοι με μόλις 15 λεπτά την ημέρα: Ένας μοναχός αποκαλύπτει

Πρόκειται για κύματα που συνδέονται με τη συνείδηση, την προσοχή, τη μνήμη και τη μάθηση και «που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν αναφερθεί σε βιβλιογραφία της νευροεπιστήμης», δήλωσε ο Ντέιβιντσον. Οι σαρώσεις έδειξαν επίσης υπερβολική δραστηριότητα στον αριστερό προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου σε σύγκριση με τον δεξιό φλοιό, επιτρέποντας του να βιώνει την ευτυχία και να μειώνει την τάση προς την αρνητικότητα.

Πώς θα γίνετε ευτυχισμένοι με μόλις 15 λεπτά την ημέρα: Ένας μοναχός αποκαλύπτει

Ο Ρικάρντ, ο οποίος πολλές φορές διαλογίζεται ολόκληρες μέρες χωρίς να βαριέται, υποστηρίζει ότι ο τίτλος του «πιο ευτυχισμένου άνθρωπου» είναι υπερβολικός και βασίζεται στα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο παραδέχεται πως γενικά είναι ένας.. ευτυχισμένος άνθρωπος.

Πώς θα γίνετε ευτυχισμένοι με μόλις 15 λεπτά την ημέρα: Ένας μοναχός αποκαλύπτει

Όταν ο Ρικάρντ ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του Business Insider πως μπορεί κάποιος σήμερα να βρει την αιώνια ευτυχία, αυτός έδωσε μερικές συμβουλές:

«Γίνετε αλτρουιστές και σταματήσετε να σκέφτεσαι μόνο το εγώ σας. Η σκέψη για τον εαυτό μας και το πώς να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα για μας, όλη την ώρα, είναι εξαντλητική και αγχωτική και τελικά, οδηγεί στη δυστυχία».

«Αν θέλετε να είστε χαρούμενοι πρέπει να προσπαθείτε να είστε πάντα «καλοπροαίρετοι». Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα αλλά θα κάνει και τους γύρω σας χαρούμενους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήνετε άλλους ανθρώπους να επωφεληθούν από την καλοσύνη σας αλλά θα πρέπει γενικά να προσπαθείτε να είστε ευγενικοί».

«Γυμνάστε το μυαλό σας όπως θα κάνατε με το σώμα σας πριν από τον Μαραθώνιο. Υπάρχει η άποψη ότι η καλοσύνη, η προσοχή, η συναισθηματική ισορροπία και η ανθεκτικότητα είναι δεξιότητες που μπορεί κάποιος να μάθει. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν την ευτυχία άρα η ευτυχία είναι κάτι το οποίο μαθαίνεται. Όπως λοιπόν ένας δρομέας μαραθωνίου, χρειάζεται να εκπαιδευτεί πριν να τρέξει, έτσι και οι άνθρωποι που θέλουν να είναι πιο ευτυχισμένοι, πρέπει να εκπαιδεύσουν το μυαλό τους».

«Διαλογιστείτε σκεπτόμενοι ωραία πράγματα για 15 λεπτά την ημέρα. Μη αφήσετε καμία άλλη σκέψη να διακόψει τη ροή των θετικών συναισθημάτων που νιώθετε εκείνη την ώρα. Αν γίνεται αυτή η προπόνηση κάθε μέρα, σε δύο εβδομάδες θα νιώσετε ψυχική ευφορία».

«Αν το μυαλό σας είναι γεμάτο με καλοσύνη, πάθος και αλληλεγγύη ο νους σας θα γίνει υγιής και αυτό θα οδηγήσει σε άνθιση» λέει ο Ρίκαρντ. «Τότε θα είστε σε πολύ καλύτερη ψυχική κατάσταση, το σώμα σας θα είναι πιο υγιές και όλοι γύρω σας θα το καταλάβουν».

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *